HackBlock

Veiliger internetten, ook voor dummies ;-)

2) Hoe werken Hackers

Hacken, wat is dat?
Hacken, wat is dat?

Ze stelen eerst je wachtwoord

Het klinkt misschien raar, maar je eigen wachtwoord is vaak de ingang voor een hacker. Ze hebben verschillende trucs om jou je wachtwoord te ontfutselen. Vaak weet je dat niet en kun je er weinig tot niets aan doen.

Hoe stelen hackers je wachtwoord:

Zo kan een willekeurige website waar jij een profiel hebt, beveiligd met jouw gebruikersnaam en wachtwoord gehackt worden waardoor deze hacker jouw gebruikersnaam en wachtwoord kent. Deze gegevens kan hij gebruiken om te proberen op andere accounts van jou in te loggen. Een goede reden dus om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Ook kunnen internet criminelen proberen je je wachtwoord te ontfutselen via Phishing. Je ontvangt dan een dreigende  dat je bankrekening is geblokkeerd of dat je een incasso niet hebt betaald en dat je moet inloggen om dat op te heffen. De hackers hebben dan een link in die email gezet die je naar hun eigen (nep) website leidt die er precies zo uitziet als die van je eigen . Als je daar dan probeert in te loggen hebben ze je wachtwoord. Ze laten daarna bijvoorbeeld een foutmelding zien dat je je wachtwoord fout hebt ingetikt en sturen je door naar de echte website van je bank. Je logt daar in en hebt niet in de gaten dat je eerst op een foute site zat.

Hackers kunnen op je inbreken door je een email te sturen waarin een bijlage zit met kwaadaardige software. Als je zo’n bijlage opent wordt je computer overgenomen. De hacker kan dan bijvoorbeeld met een z.g.n. “keylogger” zorgen dat hij van elke site waar je inlogt de gebruikersnaam en het wachtwoord krijgt.

Deze methode wordt ook gebruikt om zogenaamde Ransomware te verspreiden. Dit is en vorm van Malware die al je bestanden versleuteld zodat ze niet meer leesbaar zijn. Om je bestanden te “ontsleutelen” heb je dan een wachtwoord nodig, en dat krijg je alleen tegen betaling van losgeld.

Virussen en malware worden vaak aangetroffen in (gratis) software. Als je op internet software download kan deze kwaadaardige code bevatten, en die is er meestal op uit je gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen.

Je denkt: “legitiem”, maar…

Je denkt dan dat je een programma hebt gedownload om je computer op te schonen, muziek mee te luisteren, foto’s mee te bewerken, films mee te kijken of andere toepassingen, maar intussen haal je grote problemen binnen. Deze besmette software kan hetzelfde met je computer doen als eerder besproken besmette bijlagen.

Kwaadaardige software kan ook op jouw computer belanden door online advertenties en overgenomen websites. Zelfs Nederlandse websites verspreiden soms nog onbedoeld virussen zoals nog niet zo lang geleden bij nu.nl het geval was. Als je jouw computer en antivirussoftware niet updatet, dan loop je een risico op dit soort infecties en zou de hacker zomaar jouw wachtwoord kunnen stelen.

Een minder groot maar nog steeds aanwezig risico is dat een hacker met een -stick de volledige controle over jouw computer krijgt en jouw wachtwoord bemachtigd. Dat kan een usb-stick zijn die je ‘toevallig’ op straat vindt, die uitgedeeld worden bij publieke events of van iemand krijgt. Maar iemand met slechte bedoelingen kan het apparaatje ook in je laptop steken als je even naar de wc bent.

Zie hieronder de video van Vincent Cox waarin je kunt zien hoe gemakkelijk het is om gehackt te worden:

an ethical social network for a brighter tomorrow

Het enige Social Platform dat je veiligheid en privacy respecteert. Ga voor meer informatie naar: okuna.io. Deelname aan de bèta is nu alleen nog maar mogelijk via een uitnodiging. Stuurmij hier een bericht als je een uitnodiging wilt.