[wpseo_breadcrumb]
Whatsapp Fraude
beheer_a6kpbwh2

beheer_a6kpbwh2

200.000 Euro schade door WhatsApp-fraude

In mijn eerdere blog “Stuur WhatsApp verificatiecode’s nooit door” ben ik al eens ingegaan op de fraudegevoeligheid van WhatsApp. Het blijkt nu ook dat criminelen WhatsApp gebruikers steeds vaker geld afhandig weten te maken. En daarbij gaat het soms om flinke bedragen.

Er zijn een aantal “scams” bekend waarmee criminelen anderen geld afhandig weten te maken. In dit artikel behandel ik er een paar.

Familie of bekende vraagt om geld

Onlangs meldde FRAUDEHELPDESK.nl dat zij in de afgelopen maanden zo’n 430 meldingen van WhatsApp binnen kregen. De gedupeerden waren gemiddeld zo’n 2.000 Euro kwijt.

FRAUDEHELPDESK.nl stelt in haar artikel:

“Het gaat om een vorm van waarbij een ‘familielid’ om geld vraagt. Hij of zij heeft dringend geld nodig en belooft het snel weer terug te betalen. In werkelijkheid komt het verzoek van een oplichter die zich voordoet als het familielid. Door op WhatsApp een profielfoto van het familielid te gebruiken, is het voor de ontvangers niet duidelijk dat zij met een oplichter te maken hebben.”

WhatsApp Fraude met bekenden

De criminelen hebben zich vooraf goed verdiept in de gedupeerden en weten daardoor hoe de aard en toon van de communicatie is. Lees hier: https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/aanzienlijke-schade-whatsapp-fraude/ het hele artikel.

Advies

En neem vooral het advies van FRAUDEHELPDESK.nl serieus

“Krijgt u per mail, sms of WhatsApp het verzoek geld over te maken? Voor een familielid, bekende of voor uw werkgever? Betaal nooit op basis van een berichtje alleen. Zorg voor persoonlijk of telefonisch contact. Zo kunt u controleren met wie u werkelijk te maken heeft. Lukt bellen niet, maar appen wel? Laat de ander dan een gesproken berichtje sturen. Oplichters haken dan snel af!”

Berichten van bekenden over aanbiedingen in webshops

Fraudeurs sturen tegenwoordig nepberichten met aanbiedingen van grote webshops die van een bekenden lijken te komen. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

Een bericht in WhatsApp sturen dat van een bekende lijkt te komen is kinderlijk eenvoudig. Maak een Whatsapp account aan en geef de naam op van de bekende die je wilt gebruiken. Zoek op social media een foto van die persoon en gebruik die voor het WhatsApp account… et voilà… Als je nu met deze account een bericht naar je slachtoffer stuurt zal deze daar al makkelijk intuinen.

De crimineel zal vervolgens een nepwebsite bouwen die precies lijkt op de website die jij verwacht bij het openen van de link. Zo’n bericht zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien.

Whatsapp met frauduleuze link
Zie jij wat er hier mis is?

Het lijkt van mijzelf te komen, maar dat is niet het geval. Dit is gedaan met de WhatsApp account van een bekende. (Mét toestemming overigens!) Dit lijkt een prima bericht, en de URL ziet er toch ook goed uit. Niet dan?

Nee dus! Als je op de link klikt ga je niet naar cooIblue.nl maar cooiblue.nl (zie je het verschil?) Ik heb wél even op de link geklikt, en in de zie je wat er gebeurd.

je gaat naar cooiblue.nl en niet naar coolblue.nl
je gaat naar cooiblue.nl en niet naar coolblue.nl

Ik kon dit doen omdat ik weet dat die site niet bestaat. Maar als dit een kwaadaardige link van een fraudeur was geweest, dan was ik nu de spreekwoordelijke klos geweest. Mijn (of tablet of PC) zou nu bijvoorbeeld besmet kunnen worden met die mij bankgegevens steelt of erger.

WhatsApp Gold

Gebruikers van WhatsApp moeten opletten voor een -scam die ‘WhatsApp Gold’ aanbiedt. Met een ‘gouden abonnement’ zouden gebruikers allerlei extra’tjes krijgen, maar in werkelijkheid wordt je naar een phishing-pagina gestuurd waarmee scammers je berichten kunnen lezen.

Er verschijnen steeds meer berichten op sociale media over de scam, en ook WhatsApp zelf waarschuwt daar nu voor.

De WhatsApp Gold scam

Kettingbrief

Het gaat om een bericht dat grotendeels via WhatsApp zelf wordt verstuurd, door onbekende nummers. Het heeft daarmee wat weg van de oude kettingbrieven.

Extra’s

In het bericht staat te lezen dat “WhatsApp Gold nu voor iedereen beschikbaar is”, terwijl dat vroeger alleen nog voor beroemdheden was. Met een Gold-abonnement zou je tot wel 100 foto’s in één keer kunnen versturen, je zou ermee kunnen videobellen, en verstuurde berichten weer kunnen verwijderen van de telefoon van de ontvanger.

Onder het bericht staat een link naar een site, GoldenVersion.com, waar je de nieuwe app zou kunnen . Die website bestaat niet, maar installeert een malafide versie van WhatsApp die berichten en foto’s van je telefoon steelt.

Buiten Play Store om

De scam richt zich vooral op Android-gebruikers. Daarbij is het namelijk makkelijk om apps buiten de Play Store om te installeren. Je kunt dat doen om bijvoorbeeld bèta-versies van apps te installeren, maar je doet er beter aan die functie uit te laten staan zodat je niet door dergelijke phishing- of malware-scams kunt worden geraakt.

Je kunt dat checken door naar Instellingen -> Geavanceerde instellingen -> Beveiliging te gaan. Als je daar naar beneden scrollt, zie je ‘Onbekende bronnen’ staan (met de tekst “Toestaan dat apps uit onbekende bronnen worden geïnstalleerd”). Zorg dat deze instelling altijd uit staat (géén vinkje dus). Als je het wél aanvinkt krijg je hier en waarschuwing te zien met de risico’s van het installeren van ongeverifieerde bestanden.

Haal geen apps buiten Google Play om

Tips om fraude via whatsapp te voorkomen

Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen.

  • De zoektocht naar potentiële slachtoffers begint vaak op Marktplaats. Je naam, woonplaats en telefoonnummer staan vaak openbaar. Maar je kan er voor kiezen om je telefoonnummer niet te tonen. Als iemand interesse heeft in een artikel dat je verkoopt kan je jouw telefoonnummer doorsturen naar die persoon. Zo blijft je nummer op die manier veilig.
  • Als ze eenmaal je naam, woonplaats en telefoonnummer hebben gaan criminelen verder zoeken op en . Het is dus belangrijk dat je voorzichtig om gaat met het openbaar laten staan van berichten en foto’s. Het is via Facebook gemakkelijk om bepaalde informatie, zoals je vriendenlijst en foto’s, verborgen te houden voor mensen die geen vrienden met je zijn. Je moet het wel handmatig aanpassen.
  • Als je het niet helemaal vertrouwt is het altijd verstandig om het nummer van de ‘bekende’ te googlen. Als het nummer vaker is gebruikt om mensen op te lichten dan is de kans groot dat je dat kan achterhalen via het internet.
  • Betaal nooit ‘even snel’ grote bedragen, ook niet als het bekende van je zijn. Neem eerst contact op met diegene via een ander kanaal. Bel hem/haar op via de vaste lijn of stuur diegene een berichtje via Facebook

Zie ook:

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag