HackBlock

Veiliger internetten, ook voor dummies ;-)

5) Smartphone en Tablet

Smartphone en Tablet
Smartphone en Tablet

Smartphones hebben een enorme opmars gemaakt in de afgelopen 10 jaar. Hier in west Europa moet je echt je best doen om iemand te vinden die géén smartphone en/of tablet heeft. Voor velen is de smartphone het belangrijkste apparaat in hun leven. Mensen kunnen (soms ook om heel praktische redenen) letterlijk niet meer zonder dit apparaat. Het is daarom ontzettend belangrijk om dit apparaat, Android of iPhone, goed te beveiligen. Hieronder enkele tips om je iPhone of Android toestel zo veilig mogelijk te houden.

Kort door de bocht

Jawel, dit is erg kort door de bocht, maar er zit ook een kern van waarheid in.

Omdat iPhone’s alle apps in een zogenaamde “sandbox” laat draaien is het in principe niet mogelijk dat de ene app de andere kan beïnvloeden of kan “zien” wat de andere applicatie doet, of iets met de data van een andere app kan. Nadeel daarvan is dat het beperkingen in de functionaliteit introduceert. In theorie is dit principe erg mooi, en doet een goede job, maar geen enkel operating systeem, dus ook niet iOS is onfeilbaar. Omdat de gemiddelde Apple gebruiker “rijker” is (lees: meer bestedingsvermogen heeft) dan de gemiddelde Android gebruiker, richten hackers zich in toenemende mate op dit lucratieve segment. We zien het aantal “breaches” bij Apple daarom al een aantal jaren gestaag toenemen.

Toch zijn Apple iPhones standaard “out-of-the-box” veiliger dan Android smartphones. Belangrijkste reden daarvoor is het updatesysteem. Omdat Apple alle iPhones maakt en ze ook allemaal via een eigen systeem updated lopen deze telefoons nooit achter met hun updates.

Android heeft een update probleem

Met name bij oude Android telefoons is dat een enorm drama. Oude Android toestellen worden niet of nauwelijks geupdated, wat betekent dat ze steeds kwetsbaarder worden. Nog niet zo lang geleden heeft veranderingen doorgevoerd in het updatesysteem van Android toestellen, waardoor het voor de leveranciers en providers van Android toestellen makkelijker is security updates maandelijks door te voeren. Het is nog niet ideaal, maar het is al een hele vooruitgang. Maar… let op, het werkt pas vanaf Android 6.0.

De best beveiligde Android-telefoons komen van Google en worden uitgebracht onder de naam Pixel (voorheen Nexus). Google werkt er hard aan om Android zodanig aan te passen dat fabrikanten als Samsung, Huawei en OnePlus gemakkelijker updates kunnen uitbrengen.

Google werkt al hard aan de opvolger van Android onder de codenaam “Fuchsia”. Een van de belangrijkste verbeteringen in dit mobiele operating system zal het systeem voor security updates zijn.

Maar je kunt ook een Android smartphone veilig houden

In onderstaande onderwerpen vindt je tips & tricks om zo veilig mogelijk met je mobiele apparaat te werken.

Deze tip staat met stip op één: update altijd zo snel mogelijk jouw mobiele apparaten. Updates dekken zwakheden af en dichten beveiligingslekken die en hacker de kans bieden om je smartphone of tablet over te nemen. Niet alleen je iOS of Android operating systeem heeft updates nodig. Ook apps kunnen “gaten” hebben, waardoor een aanvaller toegang krijgt tot jouw privégegevens. Zet daarom de automatische updates van je apps altijd aan. zo ben je, zonder dat je dat in de gaten hoeft te houden altijd voorzien van de laatste, meest veilige versie van je apps.

Met het versleutelen van je informatie wordt al jouw data (berichten, mail, foto’s etc.) in een soort van digitale kluis geplaatst. Hier merk je zelf verder niet zo veel van, maar als jouw smartphone of tablet in verkeerde handen valt, dan kan deze persoon iet bij je data. Versleutelen noemen we in vaktermen “encryptie”. Data wordt met een sleutel (jouw wachtwoord of pincode bijvoorbeeld) omgezet in een soort geheimschrift en is als je niet over deze sleutel beschikt is het vrijwel onmogelijk om die data de “ontsleutelen” ofwel te lezen.

Bij alle iPhones en de meeste Android-telefoons staat encryptie standaard ingeschakeld, maar bij sommige Android-toestellen moet je dit handmatig doen. De optie voor encryptie vind je via Instellingen > Beveiliging.

Stel: iemand vindt jouw telefoon en koppelt hem aan een . Encryptie zorgt er dan voor dat diegene niet al jouw chatgesprekken en foto’s kan zien. Dat is alleen mogelijk als de pincode of wachtwoord (de sleutel tot jouw digitale kluis) wordt ingevoerd Daarom is het gebruik van een pincode en/of een wachtwoord ook heel erg belangrijk.

De pincode

Zoals in voorgaand hoofdstuk uitgelegd is een pincode de sleutel tot jouw digitale kluis. Hoe langer je die code maakt hoe moeilijker deze is te kraken. Een 4-cijferige pincode is al goed, maar wil je meer zekerheid gebruik dan een 6-cijferige pincode.

Gebruik nooit makkelijk te raden pincodes zoals “0000” of “1234” of “112233”. Dat zijn de eerste codes die een hacker zal proberen. Ook het gebruik van de geboortedatum van jezelf, kind of ander familielid is sterk af te raden, net als alle cijfercombinaties die die zijn gebaseerd op privégegevens.

Je kunt bij zowel Android als iPhone smartphones instellen dat alle data wordt gewist als de pincode 10 maal foutief wordt ingevoerd. Als een hacker dan gewoon allerlei pincode’s gaat proberen word je data na de 10de keer gewist en kan hij/zij er niet meer bij.

Zorg wel altijd date je een backup van je data hebt. Want als bovenstaande je overkomt en je hebt geen backup, dan ben je alles kwijt.

De vingerafdrukscanner

Het gebruik van de vingerafdrukscanner is in veel gevallen nog makkelijker. Het werkt snel en is vaak nog veel veiliger ook, want mensen kunnen je vingerafdruk niet afkijken. Wil je de vingerafdrukscanner tijdelijk uitschakelen? Start dan je toestel opnieuw op. Je moet dan weer de pincode invoeren om toegang tot het apparaat te krijgen. Als je geen vingerafdrukscanner op je Android-telefoon hebt, kun je eventueel ook vergrendeling met een patroon gebruiken.

Maar pas op met een patroon, een patroon is makkelijk te zien voor iemand die over je schouders meekijkt en is dus bepaald niet veilig.

Je SIMkaart pin

Ook de simkaart in je telefoon is voorzien van een pincode. Deze pas je in je smartphone aan, bijvoorbeeld naar een 6-cijferige pincode in plaats van de standaard 4-cijferige code 0-0-0-0. Zet ook alle contactpersonen die op je simkaart staan over naar je telefoon en verwijder ze dan van je simkaart. Op die manier lek je geen privégegevens van anderen als jij je telefoon verliest of deze wordt gestolen.

Apps buiten de App Store of Google Play zijn gevaarlijk

Bijna alle die op smartphones of tablets terecht komt, komt daar met software die buiten de officiële app-stores om worden geïnstalleerd. Hier kun je vaak “clones” van dure apps of games gratis downloaden. Deze apps vallen echter niet onder de zeer strenge controles van Apple en Google en je weet dus niet wat je wellicht aan ellende binnenhaalt omdat in deze apps vaak malware verstopt zit die bijvoorbeeld gebruikersnamen, wachtwoorden of creditcard gegevens steelt.

De app statistieken en beoordelingen

Daarnaast is het altijd een goed idee om goed naar de statistieken van een app te kijken. Hoeveel keer is de app al gedownload. Hoeveel keer is d app beoordeeld en wat is de gemiddelde uitslag. Lees een paar reviews en type de naam van de app eventueel in Google om te zien wat er boven komt drijven. Als een app door 10- of 100-duizenden is geïnstalleerd met honderden of liefst duizenden beoordelingen en ook nog eens een hoge score, dan is de app vrijwel zeker oké. Wacht met de installatie van apps die nog maar weinig downloads en beoordelingen heeft totdat de aantallen groter zijn en de beoordelingen goed.

Welke rechten wil de app

Kijk welke rechten d app wil. Als een simpele zaklamp app toegang wil tot je foto’s, adresboek of wifi instellingen dan kun je er van uit gaan dat dit niet oké is. Vraag je altijd af of een app de rechten die hij wil hebben logischerwijs wel nodig heeft. Wil een app (veel) meer dan logisch is, vertrouw hem dan maar niet, want dan is er iets niet pluis.

Zowel Android als iOS bieden d mogelijkheden om de rechten van een app te beperken en aan te passen. Bij Android ga je daarvoor naar: Instellingen > Apps, bij iOS naar Instellingen > .

Ook niet verbonden WiFi geeft informatie

Derden kunnen de route die jij door een winkelcentrum neemt volgen met behulp van jou WiFi / Bluetooth signaal. Daarom is het verstandig deze uit te schakelen als je ze niet nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat je dan niet aangevallen kunt worden via WiFi of Bluetooth.

Als je ooit met een wifi-netwerk verbonden bent geweest, maakt je mobiele apparaat daar automatisch weer verbinding mee. Dat is een stukje gemak, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Een veelgebruikte aanvalsmethode van hackers is om een nep-wifi-netwerk aan te maken, zoals “WiFi in de trein” of “McDonald’s Free WiFi“, waarmee mensen dan automatisch verbinden. Op die manier proberen ze mee te gluren met wat jij op het doet en wachtwoorden te onderscheppen.

Het is verstandig om WiFi alleen automatisch te laten verbinden met hele “zekere” netwerken zoals je thuisnetwerk of je kantoornetwerk.

Open / vrije WiFi netwerken zijn gevaarlijk. 

Elk open WiFi netwerk zonder wachtwoord waar je verbinding mee maakt is potentieel gevaarlijk. Zonder dat wachtwoord (de sleutel) wordt je verkeer niet versleuteld (encrypted) en is dus door iemand met de juiste apparatuur/software te lezen. Jouw gebruikersnamen en wachtwoorden zijn dus gewoon zichtbaar voor nabije hackers. Ook hier geldt weer, laat je WiFi geen automatische connecties maken.

Notificaties kunnen gevoelige inhoud hebben zoals wachtwoorden, login codes  (bijvoorbeeld voor 2FA login), telefoonnummers of andere privé informatie. Bij zowel Android als iOS kun je gevoelige informatie op je lockscreen verbergen zodat je die pas te zien krijgt als jij je telefoon ontgrendedd.

Wat is een back-up, is het nodig en hoe gaat back-uppen precies?

Moet u eigenlijk bekennen dat u zelden tot nooit een back-up maakt?

Dan loopt u de kans dat het u ooit op een brute manier duidelijk gemaakt gaat worden waarom een back-up maken wel degelijk nodig is. Namelijk op het moment dat u tot uw grote schrik moet vaststellen dat u al uw foto’s filmpjes en andere bestanden kwijt bent.

Kan dat zomaar dan, ineens al uw bestanden kwijtraken? Absoluut, en de meest voorkomende oorzaken daarvan zijn: een kapot geheugen, een virus, een verloren of gestolen mobiel of en een catastrofale menselijke fout.

Wat een back-up is, en wat u van back-uppen moet weten

De reden waarom nog steeds hele volksstammen niet back-uppen is, dat men eigenlijk niet goed weet wat een back-up eigenlijk precies is en waarom een back-up maken van tenminste de persoonlijke bestanden zo hard nodig is.

Een goed Nederlands woord voor back-up is: reservekopie. Dat is dan ook precies wat een back-up is, een reservekopie van alle belangrijke bestanden die op het apparaat staan. Een kopie waarmee kan worden voorkomen dat er niets verloren gaat wanneer er onverhoopt iets mis mocht gaan.

Echter, aan een reservekopie hebt u alleen maar wat wanneer deze op:

  • de juiste manier is gemaakt.
  • het juiste tijdstip is gemaakt.
  • het juiste back-upmedium is gemaakt.

Een back-up is op de juiste manier gemaakt wanneer deze altijd en zonder problemen weer kan worden teruggezet, zelfs op een ander apparaat. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid. Maar dat is het lang niet altijd.

Check daarom regelmatig of uw backup wel goed en eesbaar is, dan voorkom je veel ellende ajs het eens fout gaat.

an ethical social network for a brighter tomorrow

Het enige Social Platform dat je veiligheid en privacy respecteert. Ga voor meer informatie naar: okuna.io. Deelname aan de bèta is nu alleen nog maar mogelijk via een uitnodiging. Stuurmij hier een bericht als je een uitnodiging wilt.