[wpseo_breadcrumb]
Anoniem Browsen met Tor 00
beheer_a6kpbwh2

beheer_a6kpbwh2

Anoniem browsen met Tor

Alles wat je online doet, is terug te voeren op jouw IP-adres. Zelfs als je toegang zoekt tot gecodeerde websites, kunnen netwerken zien welke websites je gebruikt en weten de websites zelf jouw IP-adres. Gebruik het Tor-netwerk om anoniem te browsen.

Tor is een gecodeerd netwerk dat jouw verkeer door “doorschakelstations” (Relais) kan leiden, waardoor het verkeer lijkt te komen van exit-knooppunten. In tegenstelling tot bij proxies, kent het exit-knooppunt zelf jouw IP-adres niet of waar je zich bevindt.

In voorgaand artikel “Tor voor privacy en veiligheid” op HackBlock is ingegaan op hoe je met Tor je privacy en veiligheid kunt beschermen door anoniem te browsen. Dit artikel gaat in op de installatie van de Tor op je 10 PC.

Hoe werkt Tor

Wanneer je een Tor-client gebruikt, gaat jouw internetverkeer via het Tor-netwerk. Het verkeer reist door verschillende willekeurig geselecteerde doorschakelstations (gerund door vrijwilligers), voordat het uit het Tor-netwerk komt en op jouw bestemming aankomt. Dit voorkomt dat jouw internetprovider en mensen die jouw lokale netwerk controleren, kunnnen volgen welke websites jij bezoekt. Het voorkomt ook dat de websites zelf jouw fysieke locatie of IP-adres weten – zij zullen in plaats daarvan het IP-adres en de locatie van het exit-knooppunt zien. Zelfs de relais weten niet wie het verkeer heeft opgevraagd dat ze passeren. Alle verkeer binnen het Tor-netwerk is gecodeerd.

Stap 2, willekeurig pad door Tor netwerk

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je Google via Tor opent. Jouw internetserviceprovider en lokale netwerkoperator zien niet dat je Google.com bezoekt. Ze zien alleen gecodeerd Tor-verkeer. De Tor-schakelstations geven jouw verkeer door totdat het uiteindelijk een exit-knooppunt bereikt. Het exit-knooppunt praat met Google voor je – vanuit het perspectief van Google heeft het exit-knooppunt toegang tot hun website. (Het verkeer kan natuurlijk worden gecontroleerd bij het exit-knooppunt als je een niet-versleutelde website bezoekt.) Het exit-knooppunt stuurt het verkeer via de schakelstations en deze schakelstations weten niet waar het terechtkomt.

Tor biedt anonimiteit en een pad door internetcensuur en -monitoring. Mensen die onder repressieve regimes met gecensureerde internetverbindingen leven, kunnen Tor gebruiken om toegang te krijgen tot het gehele zonder angst voor represailles. Klokkenluiders kunnen Tor gebruiken om informatie te lekken zonder dat hun verkeer wordt gecontroleerd en geregistreerd.

Het is echter geen goed idee om Tor te gebruiken voor normaal browsen. Hoewel de architectuur het goed ondersteunt om anoniem te blijven, is browsen door Tor aanzienlijk langzamer dan normaal browsen.

Als je meer informatie wilt over hoe Tor werkt, bekijk dan de website van het Tor-project. Of kijk hier: “Tor voor privacy en veiligheid” op deze site om te zien hoe Tor jouw anonimiteit garandeert.

Tor Browser-bundel

Het Tor-project beveelt de Tor Browser-bundel aan als de veiligste en eenvoudigste manier om Tor te gebruiken. De Tor Browser-bundel is een aangepaste versie van Firefox die vooraf is geconfigureerd met de ideale instellingen en uitbreidingen voor Tor. je kunt Tor gebruiken met andere browsers en browserconfiguraties, maar dit is waarschijnlijk onveilig. Bijvoorbeeld, Flash en andere browser plug-ins kunnen jouw IP-adres onthullen – de Tor Browser Bundle schakelt plug-ins voor je uit en biedt een veilige omgeving, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over jouw browserinstellingen. Het bevat ook de HTTPS Everywhere-extensie van EFF, waarmee HTTPS kan worden ingeschakeld op websites met HTTPS-ondersteuning. HTTPS biedt codering tussen het exit-knooppunt en de bestemmingswebsite.

Tor raadt aan dat je geen documentbestanden, zoals DOC- en PDF-bestanden, download en deze in externe toepassingen opent. De externe toepassing kan verbinding maken met internet om extra bronnen te downloaden, waardoor jouw IP-adres zichtbaar wordt.

Hoe installeer je de Tor Browser

De eerste stap is het downloaden van de Tor browser van: https://www.torproject.org/download/download-easy.html.

Download de Tor browser

Als je iets verder doorscrolt naar beneden vindt je de 32 bits versie voor als je nog met een wat oudere versie van Windows werkt. Er staan ook links naar download versies voor Mac of Linux naast de downloadknop.

Zodra je op de downloadknop drukt krijg je onderstaand window.

Kies de download locatie

Je kunt hier een nieuwe locatie kiezen of gewoon de standaard download locatie gebruiken. Dit maakt voor de installatie eigenlijk niet uit.

Zodra de download klaar is start je de gedownloade EXE file door er dubbel op te klikken of op onderstaande wijze.

Klik op de EXE file om installatie te starten

De installatie start en vraagt om een taalkeuze. Die staat standaard op de systeem-taal van Windows en is dus meestal goed.

Kies de taal

Daarna kun je de locatie waar de browser geïnstalleerd wordt. Ook die laat je het beste op de standaard locatie staan.

Kies de installatie locatie en klik op "Installeren"

Klik op “Installeren”.

De installatie loopt...

De installatie is klaar en vraagt of de Tor browser gestart moet worden, of de Tor browser aan het startmenu moet worden toegevoegd en of er een snelkoppeling op het bureaublad geplaatst moet worden. Beide aan laten staan is het beste.

Klik op "Voltooien"

Hierna start de Tor browser op en verschijnt er eerst een configuratiescherm.

De Tor browser wordt geconfigureerd

Zodra de configuratie klaar is kun je de Tor browser gebruiken.

De Tor Browser is geïnstalleerd

De Tor browser is klaar voor gebruik

Het Tor browser project is geheel afhankelijk van het werk vrijwilligers en kan best een donatie gebruiken. Doe dit om het project te steunen!

Verder valt meteen op dat de “DuckDuckGo” is. Dit is een zoekmachine die gebouwd is met 100% privacy als doelstelling. DuckDuckGo onthoud niets van wat je opzoekt en verkoopt je gegevens dus ook niet. Je privacy is bij deze zoekmachine in goede handen.

Als je naar de pagina van op het Tor netwerk gaat: https://facebookcorewwwi.onion/ (let op, deze link werkt niet in een normale browser) kom je op devolgende site terecht.

Anoniem browsen met Tor

Kies “Don’t allow” om echt volledig anoniem te zijn. (Zodra je bij Facebook inlogt met een aan jou gelinkte gebruikersnaam ben je dat natuurlijk niet meer).

Als je het pad door het Tor netwerk wilt zien kun je dat op onderstaande wijze doen.

Het pad in het Tor netwerk

Als je meer wilt weten over het browsen met Tor, klik dan op “New to Tor Browser? Let’s get started.”

New to Tor Browser? Let's get started.

Loop daarna door de korte introductie.

Loop door de introductie

Zoals al eerder gemeld, gebruik DucDuckGo als de standaard zoekmachine, dan is je privacy veilig bij zoekopdrachten.

Gebruik DuckDuckGO als zoekmachine.

Zie ook:

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag