[wpseo_breadcrumb]
beheer_a6kpbwh2

beheer_a6kpbwh2

De beste oplossingen voor backups

Met een backup, de algemeen geaccepteerde term voor een reservekopie, heb je toegang tot je bestanden als er iets fout gaat. Stel: je gaat plotseling kapot of de crasht. Bedenk jezelf welke verloren foto’s, ’s en documenten je zou missen, en welke bestanden je nodig hebt voor je administratie? Dat zijn de bestanden om een backup van te maken.

Een backup zorgt ervoor dat je belangrijke bestanden veilig zijn, ook als je computer kapotgaat, je telefoon wordt gestolen of een gijzelvirus () je computer ontoegankelijk maakt. Met een backup kun je weer snel aan de slag.

Gebruik een cloudopslagdienst

Het valt aan te raden om zowel een backup in de cloud als een backup op een externe harde schijf te maken. Een backup in de cloud maak je met een cloudopslagdienst als DropboxGoogle DriveMicrosoft OneDrive of Stack. Groot voordeel van laatstgenoemde is dat het een Nederlands bedrijf is en dat je data gegarandeerd in Nederland blijft. Controleer regelmatig of alle bewaarde bestanden er nog zonder fouten in staan en of ze leesbaar en/of terug te zetten zijn.

Waarom ook de backup op een externe harde schijf?

Als je comupter wordt aangevallen door een gijzelvirus of ransomware die al je bestanden versleuteld en dus onbruikbaar maakt, en je hebt de automatische synchronisatie van bovenstaande cloudopslagdiensten aanstaan, worden je bestanden op die dienst ook versleuteld en ben je alsnog alles kwijt.

Een cloudbackupdienst als alternatief

Als je geen gebruik wilt of kunt maken van een externe harde schijf kun je ook een cloudbackupdienst gebruiken. Let op, dit is niet hetzelfde als bovenstaande cloudopslagdiensten.

Een van de beste maar helaas ook niet goedkoopste is BackBlaze. Deze backupdienst backupt automatisch al je bestanden en bewaart al je bestandsversies van de laatste dertig dagen. Mocht een gijzelvirus of ransomware je bestanden overschrijven, dan kun je bij BackBlaze de vorige (onversleutelde) versies nog 30 dagen terughalen.

 

BackBlaze is niet gratis, het kost 5 dollar per maand, maar dan heb je zeer goed beveiligde ongelimiteerde opslag.

Alternatieven zijn:

Nog even dit: 6 Redenen om Online Backup te gebruiken:

Een mooi Nederlands gezegde is: “het is beter om te voorkomen dan om te genezen”. Dit kan niet meer accuraat zijn bij het bespreken van verlies van belangrijke data. Hoe lastig het is om na dataverlies verloren bestanden weer terug te halen om maar niet te spreken van werk wat weer opnieuw gedaan moet worden. Zo gemakkelijk zijn dergelijke problemen te voorkomen met een backup. Voor diegenen die al wel regelmatig een backup maken is het weer de vraag waar deze backup vervolgens wordt bewaard? In een kast naast de laptop? In hetzelfde kantoor? Mocht je nog niet overtuigd zijn van de noodzaak tot een online backup lees dan de volgende 6 redenen door waarom wij denken dat dit een absolute must is.

  1. Harde schijven crashen –  Meer dan 10% van alle harde schijven crashen binnen 1 jaar (zie 4 Signalen). Dit is vastgesteld in een door de Carnegie Mellon Universiteit. Hierbij moet wel gezegd worden dat niet elke crash leidt tot 100% verlies van data maar wil je echt dit risico nemen?
  2. Reparatie harde schijf  is duur –  Als je harde schijf gecrashed is en je geen backup daarvan hebt kun je overgaan tot een reparatie van je harde schijf. Vaak is het mogelijk dan nog data te achterhalen. Professionele dienstverleners op dit gebied rekenen voor dergelijke werkzaamheden bedragen van €500 tot wel €3.500. Als je het hiermee vergelijkt is vijf euro per maand voor een online backup dienst opeens een koopje!
  3. Diefstal – Volgens de FBI wordt in de Verenigde Staten 1 op de 10 laptops gestolen in het eerste jaar. Van deze gestolen laptops wordt slechts 3% teruggevonden.
  4. Dataverlies – In een algemene studie van Pepperdine uit 2003 kwam naar voren dat Amerikaanse bedrijven jaarlijks $18 miljard verliezen door het toedoen van dataverlies. Dit getal is erg gedateerd en daarmee waarschijnlijk veel te laag, het geeft al aan welke bedragen er gemoeid gaan met dataverlies (meer over Oorzaken Dataverlies).
  5. Goedkoop – Voor de goede orde, een online backup dienst is al verkrijgbaar vanaf €3,95 per maand, is het echt de moeite waard zonder backup te zitten om een dergelijk laag bedrag uit te sparen?
  6. Persoonlijke herinneringen – Mensen verliezen elke dag persoonlijke herinneringen, foto’s uit de kindertijd en brieven van vroeger door het toedoen van technisch falen. Dit verlies kan niet in geld worden uitgedrukt.

Overweeg deze redenen bij het backup vergelijken en voordat je besluit wel of niet een online backup abonnement af te sluiten.

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag