[wpseo_breadcrumb]
Wachtwoordkluizen
beheer_a6kpbwh2

beheer_a6kpbwh2

Dit zijn de 5 goede, veilige wachtwoordkluizen

(gratis)

Het gratis LastPass slaat ook je wachtwoorden in zijn eigen cloud op en biedt de meeste functies van de vijf. Zo heb je bijvoorbeeld een optie om je na bijvoorbeeld drie maanden automatisch aan te laten passen voor populaire diensten.

Er is een betaalde optie voor 1 dollar per maand waarmee je wachtwoorden kunt delen met familieleden die ook LastPass gebruiken. Ook de uitgebreide -extensie, die onder andere formulieren voor je invult, is een fijne dienst.

Als laatste heeft LastPass een eigen tweestapsverificatie-app, waarmee je als extra beveiligingslaag codes ontvangt om in te loggen bij bijvoorbeeld Google, en Dropbox. Je hoeft dan enkel op ‘oke’ te drukken en geen code meer in te voeren.

(2,99 dollar per maand)

Als je van design en gemak houdt, dan is 1Password de beste optie. 1Password heeft fraaie apps voor vrijwel alle besturingssystemen en synchroniseert je wachtwoorden tussen je apparaten. Naast die apps kun je ook via de browser toegang krijgen tot je wachtwoorden.

Verder heb je 1GB opslagruimte om je documenten veilig in een digitale kluis op te slaan. Als je 1Password met je familieleden wilt gebruiken, kun je – net als bij Spotify – een familieabonnement afsluiten voor 4,99 dollar per maand. Met dat abonnement kunnen maximaal vijf mensen van 1Password gebruikmaken en onderling wachtwoorden delen.

Dashlane (gratis)

Dashlane is nog een ietwat onbekende naam, maar maakt de laatste tijd veel indruk met een fraaie en uitgebreide app. Je kunt Dashlane dan ook het beste zien als een combinatie van 1Password (design) en LastPass (functies, zoals automatisch wachtwoorden aanpassen).

Het nadeel van Dashlane is dat het bedrijf relatief jong is: het is opgericht in 2012. Andere wachtwoordbeheerders zijn al jaren langer actief en worden daardoor als betrouwbaarder gezien.

Als je Dashlane wil synchroniseren tussen al je apparaten, dan betaal je 2,50 dollar per maand. Daarvoor krijg je ook de mogelijkheid om je account te beschermen met tweestapsverificatie.

(gratis)

KeePass is de veiligste optie van de vijf maar blinkt helaas uit door een gebrek aan gebruiksvriendelijkheid. Dat komt omdat de software volledig opensource is, waardoor veel onafhankelijke beveiligingsonderzoeker de code onderzoeken en waar nodig verbeteren.

Daarnaast bepaal je zelf waar je de digitale KeePass-kluis opslaat: alleen op je apparaat of misschien versleuteld bij je favoriete clouddienst? Dat is volgens experts veiliger, omdat aanvallers eerst moeten zoeken waar jouw KeePass-kluis staat.

Zoals boven al vermeld is KeePass is wel met afstand de meest ruwe app van de vijf. Zo lijkt het design van de desktop-app op een XP-programma en zijn er geen officiële mobiele apps. Je gebruikt daarom apps van derden, die lang niet altijd even goed en uitgebreid zijn.

Google Chrome (gratis)

De ingebouwde wachtwoordbeheerder van Googles Chrome-browser wordt nog wel eens vergeten, maar is eigenlijk een heel goede keuze. Google is één van de weinige techbedrijven die al jaren een enorm robuuste beveiliging laat zien, en waar je veel opties hebt om je account te beschermen.

Het nadeel hiervan is dat de wachtwoorden alleen in Chrome werken. Stel: je wilt inloggen bij een app op je telefoon. Dan moet je via de browser op je smartphone naar de website passwords.google.com gaan, inloggen en het juiste wachtwoord kopiëren. Daarmee vergt de wachtwoordbeheerder van Chrome wel wat meer werk.

Is dat wel veilig, zo’n digitale kluis?

Je denkt misschien: is dat wel veilig, zo’n digitale kluis? Die zorgen zijn begrijpelijk: LastPass is bijvoorbeeld twee keer gehackt. Desondanks zijn er nooit wachtwoorden gestolen, want die worden zeer veilig met dubbele encryptie in de digitale kluis opgeslagen.

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag