Mobiele beveiliging is een groot probleem, waarschijnlijk nu meer dan ooit. De meesten van ons “leven” op onze telefoons, met financiële informatie, kalender afspraken, familiefoto's en meer op onze apparaten. je kunt als volgt jouw Android-telefoon beveiligen.
Stappen om je android telefoon te beveiligen
1) Schakel 2-staps verificatie (ook: 2FA of 2 factor Authentication) in voor je Google-account
Mobiele beveiliging voor een Android-telefoon begint met een veilig Google-account, omdat hier al jouw gesynchroniseerde gegevens worden opgeslagen en hoe meer Google-services je gebruikt, hoe crucialer deze stap is.
Start, als je dat nog niet hebt gedaan, twee-factor authenticatie (2FA) in jouw Google-account. Er zijn verschillende opties voor die tweede factor, of het nu gaat om een eenvoudig SMS bericht (dat inherent de minst veilige is van alle 2FA-methoden, maar nog steeds beter dan niets), de Google authenticator app of een U2F-sleutel zoals de Yubikey of Titan Key toe te voegen.
Je kunt de 2FA-instellingen van Google vinden in Mijn account> authenticatie in twee stappen (en je moet jezelf natuurlijk aanmelden).
Dit is echt de meest belangrijke stap, doe het meteen als je dat nog niet hebt gedaan.
Terwijl je door in de instellingen van je Google-account browst, is het waarschijnlijk een goed idee om meteen een beveiligingscontrole uit te voeren. Hiermee kun je telefoonnummers of e-mailadressen voor herstel toevoegen of wijzigen, recente beveiligingsgebeurtenissen bekijken, zien welke andere apparaten zijn aangemeld (en deze indien nodig verwijderen) en nog veel meer.
2) Gebruik een beveiligd vergrendelscherm
Als je geen veilig vergrendelingsscherm gebruikt, is het tijd om dat te wijzigen. Dit is de absolute eerste verdedigingslinie als het gaat om het beschermen van jouw telefoon.
Hoewel het proces enigszins varieert tussen Android-fabrikanten en hun verschillende smaken van Android, is de algemene essentie Instellingen> Beveiliging> Schermvergrendeling. Zoals ik al zei, de details kunnen hier enigszins verschillen, maar je moet er hier wel mee kunnen komen.
En vergeet niet om je vingerafdruk toe te voegen als je telefoon ook een scanner heeft.
3) Zorg ervoor dat “Find My Phone” (vind mijn telefoon) is ingeschakeld
Het verliezen van je telefoon is voor de meesten van ons een kleine ramp, dus je wilt ook zeker weten dat je een manier hebt om de telefoon te volgen en, in het slechtste geval, je telefoon op afstand kunt resetten als je de telefoon om een of andere reden niet meer terug kunt krijgen.
Gelukkig heeft Google een volgsysteem voor Android-telefoons. Het heet ‘Vind mijn telefoon' en het zou standaard moeten worden ingeschakeld op alle moderne Android-telefoons. Dubbelklik op Instellingen> Google> Beveiliging> Vind mijn telefoon.
Als je ooit je telefoon kwijtraakt of als deze wordt gestolen, kun je de dichtstbijzijnde webbrowser activeren en op Google zoeken naar ‘Vind mijn telefoon' of ‘Find my phone' en je verloren apparaat op afstand zoeken.
4) Schakel “Onbekende bronnen” en ontwikkelaarsmodus uit
Als je in het verleden met jouw telefoon hebt geëxperimenteerd, heb je mogelijk iets als ‘apps uit onbekende bronnen' (of ‘Onbekende apps installeren' op nieuwere versies van Android) ingeschakeld. Met deze instelling kunt je apps installeren die niet afkomstig zijn uit de Google Play Store, een proces dat ‘sideloading' wordt genoemd. En hoewel Oreo stappen heeft gezet om dit een veiliger functie te maken, kan het toch inherent gevaarlijk zijn om ingeschakeld te laten.
Om de veiligheid te verbeteren, moet je deze functie uitschakelen. Op pre-Oreo (8.0) -versies van Android kunt je dit eenvoudig doen via Instellingen> Beveiliging> Onbekende bronnen. Op Oreo (8.0) en Pie (9.0) moet je deze functie per app uitschakelen, maar je vindt alles met toegang tot de functie in Instellingen> Apps> Speciale toegang> Onbekende apps installeren.
Evenzo, als je ooit de ontwikkelaarsmodus om welke reden dan ook hebt ingeschakeld maar deze functie niet echt nodig hebt, kun je deze uitschakelen. Ga naar Instellingen> Developer-optie en schuif de schakelaar bovenaan naar de uit-positie.
Opmerking: op Android Pie (9.0) kunt je ontwikkelaaropties vinden bij Instellingen> Systeem> Opties voor ontwikkelaars.
5) Dingen die Google al doet om mobiele beveiliging te verhogen
Het is niet alleen jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw telefoon veilig is – Google doet ook een aantal dingen om ervoor te zorgen dat het systeem stevig wordt dichtgeknoopt.
6) Google Play Protect
Beginnend met Android 8.0 (Oreo), bakte Google een functie genaamd Play Protect in. Dit is een altijd-aan, altijd-scannend cloudgebaseerd beveiligingssysteem dat apps in de Play Store en op jouw apparaat in de gaten houdt. Het heeft tot doel kwaadaardige apps op afstand te houden – inclusief nep-apps – en kan zelfs apps scannen die je sideload.
Ga naar Instellingen> Google> Beveiliging> Play Protect om de instellingen van Play Protect te bekijken. Je kunt ervoor zorgen dat deze is ingeschakeld (en dat zou standaard al zo moeten zijn) en je kunt hier ook app-scannen voor sideloaded applicaties inschakelen.
7) Versleuteling (encryption) van het apparaat
In de vroegste dagen van Android was versleuteling zelfs geen optie. Google heeft het later toegevoegd, hoewel je het handmatig moest inschakelen, en dat was best een gedoe. Tegenwoordig is Android standaard versleuteld op alle moderne apparaten en kun je het niet uitschakelen.
Dit betekent dat alle gevoelige gegevens op jouw telefoon tijdens het opstarten in een onleesbare, gecodeerde staat worden opgeslagen en niet worden gedecodeerd totdat je jouw wachtwoord, PIN-code of toegangscode invoert.
Let op als je apps installeert, ook dit raakt aan mobiele beveiliging
8) Installeer alleen apps uit de Google Play of Apple Stores
Bijna alle malware die op smartphones of tablets terecht komt, komt daar met software die buiten de officiële app-stores om worden geïnstalleerd. Hier kun je vaak “clones” van dure apps of games gratis downloaden. Deze apps vallen echter niet onder de zeer strenge controles van Apple en Google en je weet dus niet wat je wellicht aan ellende binnenhaalt en het komt zeer regelmatig voor dat deze goedkope “clones” kwaadaardige code bevatten.
9) Wie heeft de app gemaakt?
kijk even naar de maker van de app. Is de PostNL app door een ontwikkelaar met een Russische naam gemaakt? Dan weet je eigenlijk wel zeker dat dit niet klopt. Dit is misschien een wat flauw voorbeeld, maar het kan geen kwaad dit te checken.
10) Hoe lang bestaat de app al?
Hoe langer een app bestaat hoe kleiner de kans dat het een kwaadaardige app is. Kwaadaardige apps die bij Google en Apple door de mazen van de beveiliging slippen worden vrijwel altijd binnen een paar maanden ontdekt en verwijderd. Bestaat een app al een paar jaar? Dan is de kans dat hij kwaadaardig is klein.
11) Lees reviews
Heeft de app al veel reviews? En zijn ze positief? Heeft een app nog geen reviews let dan extra op of, beter nog, wacht tot er reviews verschijnen.
12) Vraagt de app om extra rechten?
Vraagt het om extra rechten? Bekijk dan goed welke rechten, en bij twijfel niet accepteren. Als bijvoorbeeld een app om foto's te editen om toegang tot je adresboek vraagt klopt er iets niet.
13) Zorg dat je apps altijd up-to-date zijn
Normaal gesproken worden apps automatisch ge-updated. Dit kun je echter uitschakelen om bijvoorbeeld op je databundel te besparen. Maar, dat is zeer onverstandig. Veel app updates bevatten ook beveiligingsupdates en die heb je nodig om zo veilig mogelijk te blijven.
14) Geen notificatie inhoud op je vergrendelingsscherm
Zorg dat je notificaties geen inhoud tonen op je vergrendelingsscherm. Dit is zowel bij iOS als Android in te stellen. Waarom? Als je de inhoud van notificaties op je vergrendelingsscherm toont zijn daar dus ook je SMS codes voor tweetrapsverificatie te zien. Dat kan niet zoveel kwaad zolang je je telefoon bij je draagt, maar kan gevaarlijk zijn als je hem ergens onbewaakt achterlaat.
Een kwaadwillend persoon (of een flauwe grappenmaker) kan bijvoorbeeld jouw WhatsApp overnemen. Hoe? Hij installeert WhatsApp op zijn telefoon en geeft jouw nummer op. Als de SMS meldingen dan zichtbaar zijn op jou vergrendelingsscherm, kan hij de code van je vergrendelingsscherm aflezen. Zo activeert hij jouw WhatsApp op zijn telefoon en wordt het op jouw telefoon gedeactiveerd.
Vaak vergeten voor mobiele beveiliging…
15) Installeer een anti-virus app
In de Play Store van Google staan diverse anti-virus apps. Deze apps vormen een goede eerstelijns bescherming tegen virussen en malware. Het is wel belangrijk je hierbij te realiseren dat de gratis varianten vaak geen updates krijgen en dus snel verouderen in het almaar veranderende mobiele dreigingen landschap. Neem een abonnement op updates dan ben je altijd optimaal beschermd.
Je telefoon beveiligen is niet moeilijk. Neem een paar minuten de tijd om enkele instellingen te controleren en in te schakelen, en je kunt dan gerust zijn dat jouw telefoon zo veilig mogelijk is als deze ooit verloren raakt of wordt gestolen.
Image Credit: HAKINMHAN/shutterstock.com