[wpseo_breadcrumb]
Online Personality with Physical Human and Digital Avatar
TvT

TvT

Lieg je safe :-o

Deze blogpost start met een fragment (“Lieg je safe”) uit het artikel ‘Onzichtbaar online' dat is verschenen in maandblad 11/2018. Ik vond dit artikel dermate interessant dat ik het hier een-op-een heb overgenomen (met verwijzing naar de originele bron uiteraard).

Het schetst de mogelijkheid om middels “geautomatiseerd liegen” een dik rookgordijn op te werpen voor de Google's van deze wereld zodat hun beeld van jou steeds waziger wordt. Men noemt deze “obfuscation” (NL vertaling = verduistering).

Na het citaat uit het artikel van KIJK volgt een stap voor stap installatiehandleiding waarmee je deze “obfuscation” techniek voor jezelf kunt instellen. Leve de !

Misty landscape

Fragment uit het artikel ‘Onzichtbaar online'

Wil je dat internetbedrijven zo min mogelijk over je te weten komen? Lieg dan over wie je bent. De Amerikaanse hoogleraar informatietechnologie Helen Nissenbaum bouwt tools die daarmee helpen.

Een rookgordijn optrekken. Dat is wat Helen Nissenbaum, hoogleraar informatietechnologie aan de Amerikaanse Cornell-universiteit, doet. Het idee dat we in een tijdperk leven waarin mensen minder privacy hebben en waarin grote bedrijven ‘nou eenmaal data verzamelen', accepteert ze niet. En dus besloot ze daar iets tegen te doen.

Met de hulp van hackers en informatica-experts bouwt Nissenbaum tools die grote internetbedrijven zand in de ogen moeten strooien bij het verzamelen van data. De eerste van die tools was TrackMeNot, een plug-in die bij elke zoekopdracht die je doet talloze nep-zoektermen meestuurt. Die zorgen er samen voor dat zoekmachines als Yahoo en Google Search niet goed kunnen registreren waar je écht naar op zoek bent. TrackMeNot is gelukkig wel zo slim om je alleen het antwoord op je vraag terug te geven.

In de Chrome Web Store is hier: TrackMeNot te vinden.

De tools van Nissenbaum zijn internetbedrijven een doorn in het oog. Vooral Ad Nauseum wist de toorn van Google over zich af te roepen. Deze plug-in klikt álle advertenties die je tegenkomt aan, zodat advertentiebedrijven nooit te weten komen wat je écht interessant vindt. Google haalde Ad Nauseam begin 2017 uit zijn plug-in-winkel omdat het internetbedrijf het zag als malware (software met slechte bedoelingen).

Het bedrijf kon ook haast niet anders: de plug-in zet Google's verdienmodel onder druk. Wanneer alle internetters alle advertenties aanklikken en vervolgens niets kopen, terwijl adverteerders wél voor iedere klik betalen, stoppen ze met adverteren. De plug-in is overigens nog wel te via AdNauseam.io.

AdNauseam – Clicking Ads So You Don't Have To from mushon on Vimeo.

 

Onder dit artikel vind je een installatiehandleiding om de twee plugins te installeren.

Dit is een fragment uit het artikel ‘Onzichtbaar online' te vinden in KIJK 11/2018.

Meer informatie:

Installatiehandleidingen

1) TrackMeNot

Ga naar: TrackMeNot in de Chrome Web Store

En klik “toevoegen aan Chrome”.

Aan het TrackMeNot icon rechtsboven in de kun je zien dat de plugin is geïnstalleerd. Als je hier op klikt en “options” selecteerd kun je een aantal dingen instellen. De default settings volstaan in de meeste gevallen. Die kun je gewoon laten zoals ze zijn.

Je kunt in de blacklist onderaan dingen zetten waarvan je niet wilt dat TrackMeNot ze gebruikt als nepzoekacties. Ook die instellingen kun je veilig laten zoals ze zijn.

Nu wordt elke zoekactie die je doet op een van de aangevinkte zoekmachines vergezeld van een aantal volkomen willekeurige andere zoekacties.  Hierdoor zal Google na verloop van tijd geen helder beeld meer van je hebben. En dat beeld wordt naar de toekomst alleen maar vager.

2) AdNauseam

Ga naar: https://adnauseam.io/, je komt dan op onderstaande pagina:

 

Klik op “Install Ad Nauseam X.XX” en volg onderstaande stappen.

In dit artikel gaan we er van uit dat je geen opgeslagen advertenties hebt. Mocht je die wel hebben en je wilt ze bewaren volg daarvoor dan de instructies op de site. Klik anders op “(jump to) Installation”.

Hier staat de installatie instructie. Vindt je dat lastig, volg dan hieronder de instructie.

Klik op “Release page”.

Klik op: “adnauseam-X.X.XXX.chromium.zip” om de file te downloaden. Of kies een andere browser als je Chrome niet gebruikt.

Kies een directory waar je de ZIP file opslaat. De automatisch geopende map map “Downloads” is geen erg logische plaats, dus hebben we een onderliggende map “AdNauseam” gemaakt.

Deze ZIP file moet je nu nog uitpakken en hoe je dat doet is afhankelijk van je Windows versie en of je aanvullende ZIP-tools hebt geïnstalleerd. Kern van de volgende stap is het uitpakken van die ZIP file en het resultaat opslaan op een locatie op je PC waar je hem kunt laten staan. Je kunt hem na de installatie NIET verwijderen, want dan is je plugin ook weer weg.

Hierna ga je terug naar je Chrome  browser en tikt in: chrome://extensions/, of je klikt op voorgaande link.

Je komt dan op je extensies pagina uit. Die ziet er als je (naast TrackMeNot) nog geen extensies hebt geïnstalleerd als volgt uit:

Zet nu de “Ontwikkelaarmodus” aan.

Er verschijnt dan een nieuwe balk waarop je de knop: “Uitgepakte extensie laden” ziet staan. Klik hierop.

Je krijgt dan een popup. navigeer in die popup naar de map waar je AdNauseam hebt uitgepakt, selecteer deze map, en klik op “OK”. Je komt dan terug in Chrome op de setup pagina van de extensie.

Je ziet dan ook het icon van de extensie rechts van je adresbalk, naast het icon van de reeds geïnstalleerde TrackMeNot extensie. (Als je die idd geïnstalleerd hebt.)

Het enige wat je nu nog te doen staat is de opties te selecteren. Je kunt advertenties verbergen en op de achtergrond automatisch laten aanklikken (hier merk je zelf verder niets van, het wordt immers op de achtergrond uitgevoerd).

Je bent nu klaar om je rookgordijn op te trekken. Google en andere adverteerders krijgen zo in de nabije toekomst een beeld van je wat aan elkaar hangt van inconsistenties en willekeur. Met andere woorden, ze weten steeds slechter wie je bent en wat je wilt en je zet daarmee hun achterbakse business model mee onder druk.

Er is nog één ding dat je moet weten. zal je nu elke keer als het opstart vragen of je de Developer Mode Extensions wilt uitschakelen. Dat moet je niet doen als je de AdNauseam extensie wilt blijven gebruiken. Dit is iets wat niet anders kan, er helaas is géén workaround voor. Een kleine onhebbelijkheid van het rookgordijn, maar in onze visie een acceptabele.

 

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag