[wpseo_breadcrumb]
TvT

TvT

Microsoft lanceert de nieuwe functie ‘Your phone’ om Android-apps te spiegelen op Windows 10-pc’s

Mooie functionaliteit, maar er is ook een keerzijde.

Als onderdeel van de Surface-productaankondigingen, heeft Microsoft de nieuwe Your Phone-functionaliteit voor Windows 10 aangekondigd. (Zal in het Nederlands waarschijnlijk “Uw telefoon” gaan heten.) Met deze functie kunnen Android-gebruikers applicaties van hun eenvoudig naar hun pc spiegelen en toegang krijgen tot dingen zoals foto's en tekstberichten. Microsoft heeft Your Phone vorige maand aangekondigd, maar is vandaag al voor iedereen beschikbaar.

Microsoft is tijdens het Surface-evenement in New York niet te op de details ingegaan, maar ze positioneert Your Phone als een “app-spiegelfunctie” voor Android-. Your Phone ondersteunt in eerste instantie het weergeven van de Android-app voor Android- en de app Foto's.

Dit zegt Microsoft (vrij vertaald)s over de nieuwe functionaliteit: 

“Als je op je PC aan het werk bent en je wordt door je telefoon afgeleid om te reageren op een sms-bericht of een andere melding op je telefoon, kan dit de focus verstoren en je uit je flow halen. De app Your Phone biedt direct toegang tot je SMS-en en foto's van je Android-telefoon op je pc, zodat je productief kunt blijven en je de focus niet verliest.”

Dat vindt ik wat optimistisch gesteld omdat je net zo goed in je workflow verstoord wordt als dit soort dingen op je PC gebeuren in plaats van op je telefoon, maar laten we eerlijk zijn, het is op zich wel handig als je dit soort dingen gewoon vanaf je PC kunt doen.

Op het podium van het Surface-evenement in New York liet Microsoft ook zien hoe de functie het mogelijk maakt om applicaties van derden te spiegelen. Snapchat was een van de die werd gedemonstreerd, maar Microsoft hint dat er binnenkort een veel uitgebreider palet aan apps gespiegeld zal kunnen worden.

Handig en verleidelijk

Dat is iets wat toch wel heel erg handig en verleidelijk is. Niet meer de hele tijd die telefoon in je hand met dat toch wat onhandige kleine toetsenbordje. Nee, gewoon op je PC en berichten schrijven of reageren op allerlei app toepassingen met een full size keyboard of misschien even ontspannen met een spelletje terwijl je smartphone gewoon in je tas of broekzak blijft. Best wel handig.

De aankondigingen van Microsoft komen vlak voor het evenement Made by Google 2018, waarin Google haar nieuwste hardware zal demonstreren. Het evenement zal naar verwachting de aankondiging van de Pixel 3 en Pixel 3 XL, de Google Home Hub en een vernieuwde 3de generatie Chromecast en de door Chrome OS geleverde Pixel Slate brengen.

Ook , maar nog beperkt

De functionaliteit is ookal, zij het nog erg beperkt, beschikbaar op 's iOS. Het is Microsoft's bedoeling beide OS-en “full fledge” te gaan ondersteunen, maar ze geeft duidelijk voorrang aan Android. Het wordt niet door Microsoft genoemd, maar dit soort functionaliteit is door de strikte “”-achtige scheiding tussen apps op een iPhone veel lastiger op iOS dan op Android. Dit is een de ene kant een nadeel, maar puur vanuit security een voordeel.

Niet uniek

Er zijn in het verleden wel vaker oplossingen gelanceerd die dit min of meer konden, maar in mijn ervaring werkte dat vaak niet geweldig. Microsoft heeft in ieder geval de power om hier (mischien niet vanaf dag 1 maar uiteindelijk wel) iets moois van te maken.

De kernfunctionaliteit van “Your phone” is nu beschikbaar met de huidige van Windows 10 oktober 2018. Microsoft hoopt dat de functionaliteit zal helpen om “de kloof” tussen pc's en Android-apparaten te overbruggen, maar of dat wel het geval is moet nog blijken. Een ding is wel duidelijk. Microsoft heeft haar debacle op de smartphone markt verwerkt en is een nieuwe weg ingeslagen. Om het op z'n Amerikaans te zeggen: “If you can't beat them, join them”. In mijn opinie, marketingtechnisch een hele slimme zet van Microsoft en functionaliteit die ik persoonlijk in ieder geval wel kan waarderen.

Maar… “what about security”?

Ik maak me als CISO wel zorgen over de security aspecten. Android is nu eenmaal niet bepaald het veiligste OS dat er is, en Microsoft legt nu toch wel een heel erg “innige” verbinding met dat OS. Ik moet nog zin hoe dat gaat uitpakken.

Dit is iets dat de security officers van bedrijven (en “gewone” Windows / Android gebruikers) zeker in de gaten moeten houden. Dit kan nog wel eens een behoorlijke impact kan hebben op de veiligheid van Windows. Voor bedrijven met een BOYD (Bring Your Own Device) beleid wordt dit zeker een complicerende factor als je er niet tijdig op voorsorteerd. Ik kon vandaag op nog niets vinden over dit onderwerp, maar dat zal mijns inziens snel veranderen.

Zodra hierover meer bekend wordt komt er een vervolg op deze blogpost.

Keep you posted 🙂

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag