[wpseo_breadcrumb]
Google5
TvT

TvT

Nee, Google laat niet zomaar alle apps jouw e-mail lezen, maar…

Het verhaal in de media…

Er is vandaag de dag een hardnekkig verhaal in het nieuws dat bedrijven door jouw e-mail laat scannen en de gegevens verkoopt, maar dit klopt niet en is misleidend. Wat is er eigenlijk aan de hand?

De manier waarop het verhaal door Wall Street Journal is neergezet, laat het klinken als iets dat stiekem wordt toegestaan. laat bedrijven mijn -account scannen? Wat?

Om antwoord te geven op vragen die in de Amerikaanse senaat zijn gesteld over privacy en mogelijk misbruik van de informatie in e-mails van gebruikers zei tegen wetgevers dat het andere bedrijven toestaat om gegevens van -accounts te scannen en te delen.

Echter de realiteit is heel anders dan de krantenkoppen doen geloven en doet hier niets verkeerds.

Wat gebeurt er eigenlijk?

Er zijn talloze services waar je je voor aanmeldt, waarbij je ze toegang geeft tot jouw e-mailaccount. Ze scannen en vinden jouw bonnetjes en facturen en helpen je geld te besparen, of vinden volgnummers en helpen je bij het volgen van binnenkomende zendingen. En er is een veelheid aan andere plug-ins voor die allerlei verschillende services bieden, van het helpen met herinneringen tot het afmelden voor ongewenste e-mail.

Omdat je (zelf) toegang geeft tot jouw e-mailaccount, kunnen deze services jouw e-mail lezen, scannen en anderszins doornemen om zo hun service te verlenen. Ze mogen zelfs gegevens over iedereen bundelen en die gegevens verkopen, zolang ze alle persoonlijk identificeerbare informatie, zoals jouw naam, adres, IP en andere vergelijkbare gegevens maar verwijderen.

Let op … dit is helemaal jouw eigen keuze. Als je iets toegang tot jouw e-mail wilt geven, is dat jouw eigen verantwoordelijkheid.

Stel je in de echte wereld voor dat je een appartement huurt met een digitaal slot en je geeft vervolgens de code aan een schoonmaakservice, of Amazon, of een verkoper. Betekent dit dat het appartementencomplex illegaal een verkoper in jouw appartement laat? Natuurlijk niet, want jij bent degene die de code aan derden heeft gegeven.

Even voor de duidelijkheid: je moet een ander uiteraard nooit toegang tot jouw e-mail geven

Het is uiteraard jouw keuze om een ​​aantal bedrijven toegang te geven tot je e-mailadres wanneer je je aanmeldt voor een dienst of app.

Het is ook echt geen verstandige keuze. Doe het niet. Sommige online services willen volledige toegang tot je e-mailaccount, zodat ze deze kunnen scannen op aankopen, reisplannen of irritante nieuwsbrieven. Dergelijke verkopen over het algemeen je privégegevens. Ze zijn ook niet goed voor de beveiliging van je e-mailaccount.

Er is een voor de hand liggend probleem dat jouw persoonlijke gegevens waarschijnlijk ergens worden opgeslokt in een gigantische database die slordig wordt “geschoond” van persoonlijke gegevens, maar waarschijnlijk toch veel te veel naar jou verwijzende informatie bevat. Het wordt wat dat betreft steeds moeilijker om onze privacy in deze digitale wereld te behouden en het is daarom geen goed idee om je gegevens vrijwillig aan iemand over te dragen.

Het risico dat de toegang tot jouw email in verkeerde handen valt is groot!

Maar het veel grotere achterliggende probleem is dat als je eenmaal iemand toegang geeft tot je e-mail, ze nu de “ontgrendelcode” hebben voor je e-mail. En omdat onze e-mailadressen de belangrijkste sleutel zijn voor ons hele digitale leven, plaats je die ontgrendelcode nu in de handen van derden. De kans dat die derde partij op een bepaald moment wordt gehackt is niet ondenkbaar, en als dat gebeurt krijgen de hackers volledige toegang tot je e-mail. Het is alsof je iemand een geheim vertelt: hoe meer mensen je vertelt, hoe kleiner de kans dat het geheim blijft omdat iemand zijn mond niet kan houden.

Dit is niet alleen Google, het is elke (email) service met een API

Dit verhaal schreeuwt over Google, maar de realiteit is dat deze services van derden vaak werken op alle grote e-mailproviders zoals Yahoo, Outlook, AOL en anderen, omdat ze eenvoudigweg een API gebruiken om toegang te krijgen tot jouw e-mailaccount. Maar de kop zegt Google, dus dat is waar iedereen zich zorgen over gaat maken, ondanks het feit dat dit zo veel groter is dan Google – het is gewoon hoe dingen werken op het internet.

Het internet is vandaag de dag gebouwd op services die met elkaar in contact kunnen komen. Als een populaire service zich vroeger in een silo bevond die niet toegankelijk was voor andere en services, raakte iedereen in paniek en werd het bedrijf er van beschuldigd concurrentieverstorend te zijn en geen “open standaarden” te ondersteunen. Later werden bedrijven slim en begonnen open standaarden en interoperabiliteit te omarmen (zelfs Microsoft deed het), en alles moest een API hebben, zelfs als het er niet echt een nodig had. Webservices konden op elkaar bouwen en echt geweldige nieuwe mashups maken die we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen.

Maar zodra je de toegang tot jouw gegevens (platform) opent voor derde partijen … hebben ze vaak ook meteen volledige toegang tot jouw gegevens totdat je dit herroept, en dat vergeten veel mensen. En dan beginnen de beveiligings- en privacyproblemen, je zult er op moeten vertrouwen dat deze derde partijen de werking van deze koppelingen voldoende beperken en controleren en dat ze niet gehackt worden. Je legt dan je lot in handen van iets dat totaal buiten je controle ligt.

Al dit “gedoe” hoort tegenwoordig helaas bij het internet, waar ontzettend gave nieuwe dingen worden gecreëerd die vervolgens altijd op een of andere manier een tijd kunnen worden misbruikt voordat ze aan banden worden gelegd (als dat al gebeurd).

Controleren wat toegang heeft tot jouw e-mail (en toegang verwijderen)

Zoals eerder gezegd, vinden we het niet slim om derden toegang te geven tot je e-mailaccount. Maar wat als je niet zeker weet of je eerder al eens toegang hebt gegeven? Of misschien weet je nog wel dat je het deed maar je beseft nu pas dat je dit eigenlijk niet wilt. Geen nood, het is vrij eenvoudig om de toegang tot jouw e-mail af te sluiten.

Hier zijn een paar handige links waar je dit voor een aantal accounts kunt doen:

Als je een ander account gebruikt, ga dan naar de pagina met accountinstellingen en zoek naar een optie die iets zegt over of services die je toegang hebt verleend. Maar aan het eind van de lijn is dit jouw beslissing.

Afbeeldingen: Shutterstock

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag