[wpseo_breadcrumb]
Dark Web Onion Site
TvT

TvT

Wat is het Dark Web?

Er zijn twee internetten. Er is het normale internet dat de meeste mensen dagelijks gebruiken, dat gemakkelijk toegankelijk is en door zoekmachines wordt geïndexeerd. En dan zijn er de “” -verborgen websites die niet verschijnen wanneer je op zoekt. Deze zijn ook niet toegankelijk zonder speciale software. Dan heb je ook nog zaken als Deep Web, en Tor. Duizelt het je al? In dit artikel zal ik je uitleggen hoe die verborgen wereld in elkaar steekt.

Deep Web - Dark Web (Darknet)

 

Wat zijn DarkNets

Het “Dark Web” is een subset van het “Deep Web”. Het Deep Web is slechts een deel van het internet dat niet toegankelijk is voor zoekmachines. Je zult websites op het Deep Web niet vinden wanneer je een zoals Google of Bing gebruikt. Toch zijn het verder normale websites. Het enige verschil is dat zij zich niet door zoekmachines laten indexeren. Daarom zullen zij dus ook niet door zoekmachines in de zoekresultaten weergegeven worden. Het “Dark Web” is een kleiner deel van het Deep Web dat niet toegankelijk is zonder speciale software.

Het Dark Web bestaat op DarkNets, dat zijn ‘overlay-netwerken'. Ze zijn bovenop het normale internet gebouwd, maar ze hebben speciale software nodig om toegang te krijgen. Normaal zijn ze niet zichtbaar of toegankelijk voor mensen die niet op de hoogte zijn.

TOR Browser

TOR biedt voor de gebruiker en de aanbieder

De gratis software TOR verbergt bijvoorbeeld een DarkNet. Hoewel je TOR kunt gebruiken om je surfactiviteit op normale websites te anonimiseren, biedt TOR ook toegang tot “.onion websites” of “TOR-verborgen services”. Dit zijn speciale websites die alleen toegankelijk zijn via TOR. Ze gebruiken de anonimiteit van TOR als dekmantel om zich te verbergen. Ze maskeren daarmee ook waar de server zich bevindt. Hiervoor moet de betreffende server wél correct geconfigureerd zijn. Alleen mensen die zijn verbonden via TOR kunnen deze sites bekijken. Ze zijn dus niet via de normale weg toegankelijk en het is voor buitenstaanders zeer moeilijk, zoniet onmogelijk te achterhalen wie ze bezoekt. TOR biedt dus anonimiteit voor zowel de surfende gebruiker als de eigenaar van de betreffende websites.

In theorie is opsporing onmogelijk, maar…

In theorie is het onmogelijk zijn om deze servers op het Dark Web op te sporen en te zien wie ze bezoekt. Maar, in de praktijk heeft TOR een aantal malen met kwetsbaarheden (vulnerabilities) te maken gehad. Daardoor konden autoriteiten inbreken of gebruikers / sites toch opsporen. Daarnaast zijn TOR-verborgen servers/services nogal eens verkeerd geconfigureerd waardoor de autoriteiten hun werkelijke locatie kunnen achterhalen.

De strijd tegen het DarkWeb

TOR's ‘verborgen services' vormen het populairste DarkNet, dus hier concentreren we ons in deze post op. Maar er zijn ook andere DarkNets ontworpen voor andere doeleinden. Dit zijn bijvoorbeeld netwerken voor het delen van bestanden die zijn ontworpen voor het delen van illegale software en mediabestanden met verwerpelijke zaken als kinderporno.

Wat vind je zoal op het Dark Web?

DarkNets verbergen websites die niet op het normale internet willen zitten, waar ze kunnen worden opgespoord. Deze websites bevatten wat bekend staat als het Dark Web.

Wat vind je zoal op het DarkWeb

De positieve kant

Het Dark Web biedt anonimiteit, zowel voor mensen die de websites bezoeken als voor de websites zelf. Politieke dissidenten in een onderdrukkend land kunnen het Dark Web gebruiken om te communiceren en zich te organiseren. Klokkenluiders kunnen op het Dark Web geheimen lekken met behulp van sites zoals “The New Yorker's Strongbox”, waardoor het risico dat ze worden opgespoord, kleiner wordt. Zelfs Facebook biedt zijn website aan als TOR-verborgen service. Hierdoor wordt het veiliger toegankelijk voor mensen in landen waar Facebook kan worden geblokkeerd, gecensureerd of gecontroleerd.

De Amerikaanse overheid biedt enige financiering voor het TOR-project om software te maken die mensen in dictatoriaal geregeerde landen kunnen gebruiken. Zij kunnen hiermee toegang krijgen tot “verboden” informatie en kunnen zich organiseren zonder of monitoring. Het DarkNet helpt dat voor hen mogelijk te maken.

Maar er is ook een duistere kant

Deze anonimiteit maakt echter ook websites mogelijk die op het normale web binnen de kortste keren uit de lucht zouden worden gehaald. Websites met inhoud die het gros van de mensen als afkeurenswaardig zou betitelen. Je vindt hier bijvoorbeeld websites met gestolen creditcards, lijsten met sofinummers, vervalste documenten en valuta, wapens en drugs. Je vindt hier ook zaken als illegale gokwebsites en een “Gouden Gids” voor criminele diensten, waaronder mensen die zichzelf adverteren als huurmoordenaars. Betaling voor dergelijke diensten gebeurt doorgaans met Bitcoin, of andere digitale valuta.

Illegale wapens op het DarkWeb

Een van de meest bekende voorbeelden van een Dark Web site was Silk Road, een enorme zwarte markt website waar drugs te koop werden aangeboden, met betalingen in Bitcoin en drugs die via het reguliere postsysteem naar kopers werden gestuurd.

Er vindt ook veel oplichting plaats

Het is goed je te realiseren dat veel dingen die je op het Dark Web ziet niet legitiem zijn, vooral de meer extreme aanbiedingen. Zijn de geadverteerde criminele services en producten echt, of proberen ze je alleen maar geld uit de zak te kloppen om vervolgens niets meer te laten horen? En bij wie ga je klagen als je bedrogen bent bij een illegaal handeltje? Daarnaast kunnen aanbiedingen ook door de autoriteiten gelegde valstrikken zijn om mensen te vangen die proberen huurmoordenaars in te huren, wapens aan te schaffen of vals geld te kopen. Voor dat je er erg in hebt staat de politie voor de deur.

Er bestaan zeer veel, op zijn zachtst gezegd, bedenkelijke dingen op het Dark Web. En dat is niet overdreven. Als je zoekt naar lijsten met TOR-verborgen services, dat zijn lijsten met een “.onion” extensie, zul je al snel constateren dat de meeste van hen bedenkelijk, crimineel of gewoon ronduit weerzinwekkend zijn.

Oplichting op het DarkWeb

Kortom, je zou het Dark Web niet een moeten willen bezoeken

Waarom zou je het Dark Web willen bezoeken en met welk doel? Nou … je zou het eigenlijk helemaal niet moeten willen.

Als je je in een dictatoriaal geregeerd land bevindt en toegang wilt tot sociale netwerken of nieuwswebsites die worden door de overheid worden geblokkeerd of gecensureerd, dan is het Dark Web nuttig. Als je een klokkenluider bent en documenten naar de media moet lekken met behoud van je anonimiteit, is dat misschien ook een goede reden om de louche onderbuik van het web te bezoeken.

Ik raad het je niet aan om rond te klikken en het Dark Web te verkennen zonder een hele goede reden. Je komt er waarschijnlijk veel onfrisse inhoud tegen. En zelfs al vind je zaken die je interesseren is de kans dat je als onervaren Dark Web bezoeker bedrogen wordt groot. En als je er illegale zaken zoekt? Wie garandeert je dat je jezelf niet in de armen van de justitiële macht werpt en de politie voor de deur staat?

Inval Politie

Deel deze post op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Blog Archief

Selecteer een maand

Zoek in het archief

Stel een vraag